Wywiady z ciekawymi ludźmi
Podczas mobilności w Grecji uczniowie Zuzanna Leduchowska i Kacper Pietrzak przeprowadzili dwa wywiady dotyczące wielokulturowości w Grecji oraz wpływów innych narodowości na kuchnię w regionie Pieria; jeden z greckim właścicielem hotelu Golden Sun – Panem Jorgosem Polizosem, a drugi z Panią przewodniczką Justyną Suchorowską, Polką mieszkającą na stałe w Grecji.
Our students Zuzanna Leduchowska and Kacper Pietrzak had two interviews about multicultural aspect present in Greece and other nationalities influence on cusine in the region in Pieria; During the interview with the owner of the hotel Golden Sun in Greece, Jorgos Polizos they asked four questions about the guests of the hotel, influences of other countries on the food they serve, workers – if there are foreigners among them and the co-operation referring to their suppliers.
Wywiad pierwszy
Zuza L: Who are the guests in your hotel? What nationalities are they most often?
Jorgos: During the holiday season there are 60% of tourists from Greece and 40% tourists from the Balkans regions and central Europe.
Z: When it comes to the food you serve in the hotel are there any visible influences of other countries cuisines? If yes, why?
J: We prefer Greek cuisine, which is the result of the interests of tourists who come to our hotel to try local dishes in fact.
Z: Are there any foreigners among your workers? If yes, are they easy to work with? Aren’t there any conflicts because of their nationality?
J: Yes, there are two Bulgarian women – they are cleaners in our hotel and one man from Albania – he is our hotel keeper. They have been working with us for many years, there have been no conflicts or problems. Everything is according to law and the hotel regulations. It is a very good teamwork.
Z: Do you co-operate with suppliers from other countries? How?
J: No, we don’t. We believe in local business and we support the Greek people from Larisa and area.
Wywiad drugi
Kacper: Jak Grecy odnoszą się do osób obcych narodowości? Czy kryzys migracyjny coś zmienił w tym nastawieniu?
Justyna: Grecy od lat związani z przemysłem turystycznym są bardzo miło nastawieni do obcych-turystów czy legalnie mieszkających tu osób, które zazwyczaj są związane z pracą w turystyce. Ich pomoc językowa i znajomość mentalności gości jest bardzo ceniona.
K: Jak dużo obcokrajowców/cudzoziemców zamieszkuje region Pieria? Czy ich obecność jest zauważalna w regionie?
J: Bardzo dużo osób innej narodowości mieszka w regionie Pierii w przeciwienstwie do regionów położonych w głębi lądu. Ze względu na rozwiniętą turystykę mają zapewnioną pracę i szacunek miejscowych.
K: Czy jako osoba innej narodowości i religii ma Pani możliwość kultywowania własnych obyczajów, tradycji?
J: To czy kontynuujemy tradycje wyniesione z domu, z rodzinnego kraju zależy tylko od nas samych. Ja zaszczepiłam wśród bliskich mi osób w Grecji wiele polskich tradycji, które bez problemów praktykujemy.
K: Czy Grecy są zainteresowani poznawaniem innych kultur?
J: Trudno tutaj uogólniać, ale Grecy, których znam, są bardzo otwarci i chętnie słuchają opowieści związanych z moim rodzinnym krajem.
K: Czy przyjmując gości, przygotowuje Pani jakieś polskie potrawy? Jak są one odbierane?
J: Oczywiście, moim popisowym daniem są roladki z sosem, kluski i czerwona kapusta! Pochodzę ze Śląska, jak łatwo się domyślić. Robię też zupy, które w Grecji generalnie nie są bardzo popularne. Barszcz, żurek czy rosół to te, które moja rodzina uwielbia, a goście mają okazję bardzo często spróbować.